Assistentiewoningen Paepedaelen Rumst

← Terug naar Projecten

De vzw GAB wenst enerzijds zijn capaciteit aan assistentiewoningen uit te breiden en beschikt anderzijds met ‘De Wijtshage’ over een RVT-instelling die toenemende problemen kent door gedateerde en zeer moeilijk verbouwbare kamers.

 

Om aan deze twee vragen een antwoord te bieden bouwt VZW GAB een complex van 36 assistentiewoningen bij, aansluitend aan het bestaande rusthuis.  Dit laat toe een masterplan op te zetten voor een hernieuwproject voor het RVT waarbij de assistentiewoningen als buffercapaciteit kunnen fungeren. Hierbij sluit het Serviceflat project aan op de laagste (en eerst te ontmantelen vleugel van het RVT)

 

Wegens de beperkingen van het terrein werd hier geopteerd voor vijf bouwlagen . De oriëntatie is zo gekozen dat elk appartement een aangename lichtinval heeft (oost-west). Langs een kant kijken de appartementen uit over een weids weidelandschap, langs de andere kant op het groene binnengebied van het terrein van de Wijtshage.

Op het gelijkvloers zijn gemeenschappelijke functies voorzien om de bewoners zo lang mogelijk autonoom te laten wonen (polyvalente zaal voor familiefeesten ed.,wasplaats, eigen garage en fietsenberging,cafetaria met groot zonnig terras,…)

TYPEFLAT

 

Samen met de bouwheer is ook een grondige denkoefening gemaakt om een type-serviceflat op punt te zetten die kan voldoen aan de verwachtingen van de 21° eeuw.

 

Zo werd voorzien in een ‘tweede slaapkamer’ die de bewoners via een eigen invulling een meerwaarde op maat geven. Het is een nis geworden in de leefruimte die de bewoners naar believen zelf kunnen invullen. Door de nis als open ruimte naar de leefruimte te richten, wordt het appartement vanzelf veel ruimer, zonder aan flexibiliteit in te boeten:

 

  • Voor een (klein) kind dat wenst in te slapen is een ruimte beschikbaar
  • Wanneer één van de partners bedlegerig wordt kan deze betrokken blijven bij het dagelijkse leven door het plaatsen van een bed in de nis.
  • Een bureau-internethoek kan ingericht worden
  • Een speciale hobby krijgt zijn plek
  • ….

 

Verder is de deur van de slaapkamer rechtstreeks op de toegang afgelijnd met verbrede deuren zodat bij een kritisch voorval in één beweging met een ziekenhuisbed de kamer bereikt kan worden.

 

Centraal blijft een comfortabele leefruimte open met aansluitend een keukenhoek en bergruimte voor individuele huishoudtoestellen,….

Het terras is zo gedetailleerd dat het drempelloos overloopt in de leefruimte, waardoor bij mooie dagen het terras via de schuifdeuren een wezenlijk deel uitmaakt van de leefruimte.

  • Termijn: 2007-2013
  • Opdrachtgever: vzw Gasthuiszusters Augustinessen Boom
  • Kostprijs: €6.307.000 excl. BTW en erelonen
  • Filed under: Zorgsector
  • Adres: 's Herenbaan 168 , Rumst
inkom
inkom
oostgevel
oostgevel
gemeenschappelijk terras
gemeenschappelijk terras
leefruimte- bureauhoek
leefruimte- bureauhoek
slaapkamer
slaapkamer
keuken
keuken
polyvalente eetruimte
polyvalente eetruimte
leefruimte met drempelloos terras
leefruimte met drempelloos terras
IMG_0140
IMG_0141
leefruimte
leefruimte
keuken
keuken
IMG_0144
IMG_0150
IMG_0151
IMG_0152