BEN-passief-appartementen Booischot

← Terug naar Projecten

De site is gelegen aan het begin van de straat Ter Laken, midden in de dorpskern van Booischot, vlak tegenover de kerk.

Typerend in het straatbeeld van centrum Booischot zijn de vele insprongen en inritten waardoor het continue karakter van de straatgevel gebroken wordt.

Het projectperceel is breed aan de straatkant. Het ontwerp speelt hier in op de omgeving door het opdelen van de gevel in kleinere entiteiten om de ritmering van de omgeving aan te houden. Zo volgt het project ook de contouren van de voormalige pastorij aan de straatgevel. Het project laat zich aan de straatzijde zo eerder lezen als 2 eengezinswoningen dan als een appartementsgebouw. Ook aan de achtergevel wordt deze redenering toegepast.

Hierdoor wordt een idee van kleinschaligheid gecreëerd, hoewel het project in een verdichting van het weefsel voorziet.

Het ontwerp oogt sober in de schaduw van de Sint-Salvatorkerk, plooit zich naar de grillige vormen van het perceel en put hier zijn kracht uit: sterke gevelzichten, interessante lichtinval en een ruimtelijk gevoel zijn de troeven van het ontwerp.

De oorspronkelijke tuintjes van de pastorij aan voorgevel blijven behouden, maar met een eigentijdse ingeving die past in het landschappelijk ontwerp.

De uitdaging van het ontwerp lag in het inventief omspringen met de relatief diepe bouwzone. Door het grote bouwvolume op te delen in 4 entiteiten, kan er daglicht tot diep in het ontwerp binnenkomen, evenwel zonder inkijk te creëren bij de overliggende wooneenheden.

De vier entiteiten worden verbonden door een leesbare, lichte circulatiekern met trap en lift die zowel van aan de straatkant als vanop de parking toegankelijk is.

Elke entiteit heeft 3 bouwlagen en een dakverdieping.  Het ontwerp houdt de hoogtematen van de aanliggende gebouwen aan en gebruikt de kroonlijsthoogte en nokhoogte van de oude pastorij als uitgangspunt.

Verschillende typologieën zijn aangeboden om een goede sociale mix te bekomen.

Er zijn 9 wooneenheden voorzien: 4 duplexappartementen en 1 gewoon appartement met 3 slaapkamers, 3 duplexappartementen en 1 gewoon appartement met 2 slaapkamers.

De duplexappartementen aan de achterkant hebben het karakter van een echt huis dat ruim genoeg is om met een familie van 5 in te wonen, met een privé tuintje dat grenst aan de vijver.

De appartementen aan de voorkant op het gelijkvloers hebben 2 terrassen/tuintjes: eentje aan de straatkant (oude tuintje van de pastorij) en een ingesloten terras met patiokarakter in het hart van het ontwerp.

Alle wooneenheden hebben een mooie lichtinval in de ruime kamers. De leefruimte is altijd gescheiden van het slaapgedeelte door middel van een sas of trap. De open keuken grenst aan het leefgedeelte en ligt strategisch ten opzichte van de berging. Omdat we vrezen voor slechte ondergrond en hoge grondwaterstand, hebben we in dit project geen kelder voorzien. Elk appartement heeft hierdoor een voldoende ruime berging binnenshuis. Daarenboven bevinden zich een afsluitbare fietsenberging aan de parking en een gezamenlijke vuilnisberging op het gelijkvloers. De technische ruimte, waar onder andere de centrale verwarming komt te staan, is bereikbaar via het pad rechts van het gebouw. Zo hoeft men bij onderhoud niet door het gebouw te gaan. Aan deze kant is ook de elektriciteitscabine in het project geïntegreerd: makkelijk bereikbaar, maar onopvallend in de site.

Aan elke leefruimte is minstens 1 zonnige ruime buitenruimte gekoppeld, in de vorm van een terras of privé tuintje. Het aan te leggen park nodigt echter uit om ook daar als bewoner gebruik van te maken om te picknicken, als speelruimte voor de kinderen…

Landschapsontwerp

Booischot is een groene gemeente. Op de site willen we dit groene karakter dan ook zoveel mogelijk behouden.

De vijver is een sterk structurerend element op de site en zal als uitgangspunt dienen voor het landschapsontwerp. Hij wordt in ere hersteld en zal ook gebruikt worden voor het filteren van afvalwater van het project. Een houten brug over de vijver zorgt voor logische benadering van het project. Zo kunnen de duplexen die aan de vijver grenzen, een eigen privé tuintje krijgen zonder passage en inkijk. De toegangspaden, zowel aan de voor- als achterdeur, worden uitgewerkt in hout, net zoals de brug. Zo wordt de site, enkel al door materiaalgebruik, leesbaar. Grenzen worden zoveel mogelijk, en enkel indien nodig, afgebakend met natuurlijke beplantingen.

Ook de verhardingen worden tot een minimum beperkt: de wegenis aan de rechterkant van het project die nodig is om tot aan de parkeerplaatsen en de chirolokalen te geraken, worden voorzien in betonstenen met grote afmetingen, waartussen het groen kan blijven groeien. Naast het groene karakter dat behouden blijft, zorgen de stenen ook voor een betere waterhuishouding. Het regenwater kan zo immers rechtstreeks in de grond infiltreren, wat toch noodzakelijk is op zo’n watergevoelige site (de vijver getuigt hiervan).

Het verwilderd park willen we met minimale ingreep bewandelbaar maken: de stapstenen die gebruikt zijn om de oprit en de terrassen te maken, worden doorgetrokken tot aan de chirolokalen, maar bestaande bomen blijven zo veel mogelijk behouden. Er kan een zone wat korter gemaaid worden om zo een speelveldje of picknickweide in te richten. Wilde bloemenmengsels kunnen ingestrooid worden om hele lente en zomer een bloemenweide op het terrein te hebben. Deze bloemenweide beoogt met een minimaal onderhoud een maximale beleving van het parkgebied. Een bijenhotel voor solitaire bijen kan bv. in samenwerking met de chiro opgericht worden en draagt bij tot de biodiversiteit op het terrein.

  • Filed under: Residentieel