Gemeenschapscentrum Kessel

← Terug naar Projecten

Het oude schoolgebouw van begin jaren 1900 was na jaren van intensief gebruik en weinig onderhoud in slechte staat. Om voldoende ruimte voor het programma te maken, werd binnen het bestaande volume een bijkomende verdieping gemaakt die het dak bruikbaar maakte. Ook de bestaande verdiepingsvloer werd verstevigd om te kunnen voldoen aan de nieuwe invulling.

 

Een optimale toegankelijkheid werd gerealiseerd door de installatie van een lift.

 

Gelet op de architecturale waarde van het gebouw, werd gekozen voor een renovatie die de buitenkant terug in eer herstelde, en een vervangen van het schrijnwerk met bijzondere aandacht voor de profilering van de ramen om een passende invulling te krijgen die verwijst naar het vroegere slanke schrijnwerk.

 

Binnenin werd gekozen voor een frisse moderne en onderhoudsvriendelijke uitwerking die door zijn sobere uitwerking in een aangenaam contrast staat met de originele gevel.

 

Er werd ook bijzondere aandacht besteed aan het integreren van nieuwe technieken (inclusief verluchting) in alle verdiepingen zodat deze op een onopvallende manier voorzien zijn in het bestaande gebouw.

 

Qua invulling is het gelijkvloers grotendeels ingenomen door de buitenschoolse kinderopvang en een keuken die verhuurd kan worden voor diverse toepassingen. De eerste verdieping huisvest een muziekrepetitielokaal, polyvalente leslokalen en een lokale afdeling van de bibliotheek.

Op de nieuwe zolderverdieping  heeft de afdeling van de academie een nieuwe thuis gevonden.

  • Termijn: 2011-2012
  • Opdrachtgever: Gemeente Nijlen
  • Kostprijs: €1.258.000 excl. BTW en erelonen
  • Filed under: Diensten, Kantoorgebouwen, Onderwijs
  • Adres: Berlaarsesteenweg 2 , Kessel