Herselt: De Mixx

← Terug naar Projecten

 

Het vrijetijdscentrum ‘De Mixx’ is gelegen nabij de dorpskern van Herselt. Het dynamisch ontworpen voorplein leidt bezoekers in een vloeiende beweging naar de hoofdingang.

De Mixx biedt plaats aan een groot aantal uiteenlopende functies: van gemeentelijke diensten en administratie, verschillende sportzalen, een klimmuur en een cafetaria tot een kinderopvang, een bibliotheek, dynamische ruimten en meer. Het uitnodigend en duidelijk leesbaar ontwerp biedt een gepast antwoord op het uitgebreide programma.

Het plan is logisch opgebouwd. Eén centrale gang vormt de hoofdas en fungeert als een interne ‘promenade’. Hierlangs worden vier clusters, groepen van gelijkaardige functies, op een doordachte manier geschakeld. De promenade verbindt de twee hoofdtoegangen en is voorzien van een balie met zicht op het volledige complex. Langs de promenade bevinden zich de grote circulatiezones en nutslokalen. Dankzij de logische opbouw presteert het gebouw zeer goed op vlak van brandveiligheid.

Aan de linkerkant van de promenade ligt het sportcomplex. Vanuit de spelersgang met kleedkamers bereiken sporters rechtstreeks de verschillende sportzalen: twee squash-lokalen, de grote sportzaal, de polyvalente zaal, de klimzaal en een spiegel- en mattenzaal. Bezoekers betreden de sporthal via de centrale gang zodat de verschillende gebruikersstromen gescheiden blijven. Alle sportinfrastructuur ligt op het gelijkvloers wat een grote troef is voor mindervaliden-sporten.

De verdieping omvat de cafetaria met zicht in de sportzalen. Ze kan autonoom functioneren. Een groot zuidelijk terras biedt zicht op de buitensportvelden. De cafetaria vormt het kloppend hart van het complex.

De gemeenschappelijke diensten en nevenfuncties zijn georganiseerd rond een patio met lichtstraat waarlangs natuurlijk licht het gebouw betreedt. De kinderopvang met eigen sanitair, keuken en buitenruimte ligt naast de hoofdinkom. Deze cluster wordt verder aangevuld met een snoezelruimte, 2 crea-klaslokalen, een polyvalente zaal en een vergaderzaal. De inrichting is zeer flexibel en kleuraccenten zorgen voor een speelse toets. De polyvalente zaal, die aansluit bij de bibliotheek, kan eveneens onafhankelijk gebruikt worden. Op de verdieping worden de gemeentelijke diensten met kantoren en vergaderruimten ingeplant rond de patio.

De tentoonstellingsruimte ligt centraal in de promenade en is vlot bereikbaar. De ruimte kan autonoom functioneren en grenst aan de ruime bibliotheek met grote ramen en veel daglicht.

De twee dynamische ruimten achteraan het gebouw kunnen eveneens onafhankelijk functioneren. De invulling ervan is flexibel. Momenteel worden er een indoor-skipiste en een fitness uitgebaat.

Ondanks de grote oppervlakte zorgt de opdeling in clusters voor een zeer overzichtelijk, duidelijk en beheersbaar complex. Het is er aangenaam vertoeven dankzij allerlei goed gekozen lichten en zichten. Bezoekers van sport, cultuur, vrije-tijd en diensten kruisen elkaar in de interne promenade en zo ontpopt ‘de Mixx’ zich tot een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

  • Termijn: mei 2011
  • Opdrachtgever: CBS Herselt
  • Kostprijs: € 9 600 000
  • Filed under: Diensten, Kantoorgebouwen, Sportinfrastructuur
  • Adres: Limberg, 2230 Herselt