Multidisciplinair pijncentrum Lanaken

← Terug naar Projecten

Het project kadert in de uitvoering van een globaal zorg-strategisch plan dat de ZOL AV indiende bij zijn onstaan door een fusie (St.-Jans Ziekenhuis Genk, Ziekenhuis André-Dumont Waterschei-Genk, Ziekenhuis St. Barbara Lanaken) in 1996 Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (kortweg VIPA).

 

Het sluitstuk van dit dossier betreft het definitief overbrengen van de resterende diensten die nog aanwezig zijn op de huidige Campus André-Dumont naar de St. Jans Campus te Genk en Campus St. Barbara te Waterschei (= project VIPA4)

Sinds de start van de fusie in 1996 en de uitvoering van het project gestart in 2011. evolueerde op de huidige Campus André Dumont Het Multidisciplinair Pijncentrum (MPC) van het Ziekenhuis Oost-Limburg van een vrij beperkte dienst tot een sterk ontwikkeld multidisciplinair pijncentrum dat door het World Institute of Pain uitgeroepen tot ‘centre of excellence’. In juli kreeg het pijncentrum de erkenning van ‘Comprehensive Multidisciplinary Pain Practice’ van het World Institute of Pain. Het ZOL is daarmee één van de drie centra die wereldwijd deze erkenning kregen.

Dit maakte ook dat – waar deze dienst oorspronkelijk bij het masterplan was ingeschaald als een dienst van een kleine 1000 m² op de St-Jans Campus – men geëvolueerd is tot een centrum van 3000 m² op Campus St. Barbara, dat plaats biedt aan:

 

– multidisciplinair pijngerelateerd consultatieblok

– algologisch interventioneel centrum met twee behandelzalen en een 16 tal plaatsen in dagkliniek.

– multidisciplinair revalidatiecentrum voor rug- en nek aandoeningen

– psychologische gezondheid onderzoekslabo’s voor analyse van pijnprikkels.

 

De architectuur onderschrijft deze multidisciplinaire eenheid van de verschillende disciplines door een vormentaal te hanteren waarin de verschillende functies een eigen gevelbehandeling krijgen, maar deze tenslotte wel samenvallen in een harmonieus geheel.

 

De uitvoering van dit project ging van start eind 2011.  Het centrum werd door patiënten in gebruik genomen april 2013 en officieel geopend op vrijdag 24-5-2013.

 

Het project werd geraamd, toegewezen en uitgevoerd met een evolutie die beperkt bleef tot 1%/ (in min).

  • Termijn: uitvoering eind 2011-2013
  • Opdrachtgever: Ziekennhuis Oost Limburg
  • Kostprijs: 4.100.000 € (PF1-3 VIPA)
  • Filed under: Diensten, Zorgsector
  • Adres: Bessemerstraat 478 Lanaken