Politiekantoor KASTZE Steenokkerzeel

← Terug naar Projecten

De opdracht van de bouwheer was het realiseren van nieuwe kantoorruimte en gemeenschappelijke ruimtes zoals refter, fitness en kleedkamers, aansluitend aan het bestaande politiekantoor.

De gevraagde oppervlakte besloeg nagenoeg volledig het beschikbare terrein. Bijkomend was de toegelaten bouwhoogte zó beperkt (omwille van de nabijheid van de luchthaven) dat twee volwaardige verdiepingshoogten vertrekkend van het bestaande peil niet mogelijk waren.

Om toch natuurlijk licht en lucht in de gangen en lokalen te brengen (in tegenstelling tot de situatie in het bestaande gebouw), werd gekozen voor een split-level constructie rond een centrale patio. De constructie van het gebouw werd zo opgevat dat de indeling makkelijk aanpasbaar is aan veranderende noden.

De maximum bouwhoogte werd gebruikt voor de grote polyvalente ruimte en de inkompartij. De inkom maakt de verbinding van het bestaande nivo naar de halfverdiepen van de split-level. Door bovendien een kleine inham te realiseren wordt de centraliteit van de nieuwe inkom benadrukt en kan de aansluiting op het neutrale bestaande gebouw op een logische manier opgelost worden.

Om in te passen in het bestaande straatbeeld werd de gevel sober en strak uitgewerkt. De houten bekleding van het hogere volume geeft een bijkomend accent aan het gebouw. Het doortrekken van deze bekleding in de patiogevel bevordert de interne leesbaarheid van het gebouw.

In het inkomvolume werd speciale aandacht gegeven aan lichtinval. De lagere toegangssas is beglaasd uitgewerkt en geeft uit in een dubbelhoge ruimte. Het stuk van de gevel boven het bestaande gebouw is ingevuld met een bandraam uit reglitbeglazing, zodat van bovenuit natuurlijk gefilterd licht binnenvalt. Boven de wachtzones brengen koepels zenitaal licht binnen.

uit het juryverslag

 

(jury: Vlaanderen Bouwt, NACEBO, Vlaamse Confederatie Bouw, ROHM Leuven, een afvaardiging van de Vlaamse Bouwmeester, de drie burgemeesters en de korpschef van de politiezone)

 

“Het is een teruggetrokken en in de context geïntegreerd gebouw. Het biedt tevens een antwoord op het zeer neutrale volume van het bestaand gebouw B. De gevel is niet uitgesproken maar geraffineerd en weerspiegelt het intern gebeuren. Het is een open, vriendelijk en uitnodigend gebouw. De aansluiting op de bestaande loods van het naburig perceel is geslaagd. De knik in de bouwlijn ter hoogte van de aansluiting met blok B (samen met de iets lagere hoogte van de inkom tov blok B) doorbreekt het balkgevoel van het bestaand gebouw. Het terugtrekken van het nieuwbouwvolume tov de straat naar de hoek van de naburige loods creëert een duidelijk en goed straatbeeld.

 

“Intern biedt men meer dan gevraagd is, een aangename overmaat. Men biedt een duurzaam gebouw aan met mogelijkheid van interne invulling en aanpassing ook naar de toekomst toe.

Het gebouw in zijn geheel en in de inkom in het bijzonder hebben een hoge belevingskwaliteit en creëren een goede sfeer. De patio verleent de gangen licht en lucht, er zijn geen donkere zones in het gebouw. De splitlevel zorgt voor ruimte en ruimtelijkheid. De polyvalente zaal is goed bereikbaar voor het publiek.”

 

“Het gebouw is met veel zorg ontworpen en biedt een doordacht en subtiel antwoord op het gevraagde. Er wordt een duurzaam gebouw aangeboden met veel kwaliteiten.”

  • Termijn: September 2004, oplevering augustus 2005
  • Opdrachtgever: Politiezone Kampenhout-Steenokkerzeel-Zemst
  • Kostprijs: 1.308.967,78 euro (excl. BTW/erelonen)
  • Filed under: Diensten, Kantoorgebouwen
  • Adres: Tervuursesteenweg 295, 1820 Steenokkerzeel