Polyvalente zaal “de Doos” – Geraardsbergen

← Terug naar Projecten

Het project “de Doos” omvat de nieuwbouw van een polyvalente hal met bijhorende accommodatie op het Provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen.

De polyvalente hal is geschikt als sporthal en als ruimte voor feesten en evenementen. De hal bevindt zich aan de zuidelijke kant van het terrein en sluit aan op de feestweide. Zo blijft de open ruimte maximaal behouden. We plaatsen het lage volume – met accommodatie, burelen en berging – voor het hogere volume van de zaal zodat het geheel minder imposant oogt. Het voorplein leidt bezoekers naar de inkom.

De luifel maakt de hoofdinkom van ver zichtbaar. Dankzij een zuiver en functioneel plan met een beperkte circulatie-oppervlakte vinden bezoekers vlot hun weg in het gebouw. Vanuit de hoofdtoegang gaan bezoekers via de foyer met onthaalbalie naar de spelersgang met kleedkamers, of rechtstreeks naar de polyvalente zaal met ruime berging en verplaatsbare tribune. De zaal heeft een vrije hoogte van 7.10 meter en is opgebouwd uit een betonnen structuur van kolommen en liggers.

Grote raampartijen in de noordwestgevel vullen de foyer en de hal met aangenaam daglicht en versterken de relatie met de feestweide. Dankzij de noordwestelijke oriëntatie blijven sporters ongehinderd van storend zonlicht tijdens hun activiteiten.

De open ruimte voor burelen en vergaderzalen is bereikbaar via een aparte inkom en beschikt over eigen sanitair, berging en kitchenette. De vele raampartijen met zuidoostelijke oriëntatie maken de ruimte aangenaam en licht. Zonnewering voorkomt oververhitting.

We passen materialen toe in hun “eigenlijke” verschijning: beton mag beton zijn, metaal metaal. De geïsoleerde prefab betonpanelen zijn robuust en bestand tegen vandalisme. De architectuur is sober en minimalistisch, en heeft respect voor haar omgeving.

Het project kwam tot stand onder de vorm van een Design- & Build formule (realisatie door Pellikaanbouw).

  • Termijn: UITVOERING 2015-2016
  • Opdrachtgever: APB De Gavers
  • Kostprijs: € 1 177 431
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen