Sport- en Jeugdcentrum Molenvijver – Hoeilaart

← Terug naar Projecten

Het project omvat de uitbreiding van Sportcomplex Molenvijver in Hoeilaart met sportzalen, een jeugdcentrum, sportvelden en voetbal-infrastructuur in een open landschapspark.

Het bestaande sportcomplex met vier gebouwen (sporthal, tennishal, tenniskantine en voetbalgebouw) is aan vernieuwing toe. We ontwikkelen een duurzame toekomstvisie voor het gehele complex en benutten de mogelijkheden van de site. In verschillende fases worden de bestaande gebouwen afgebroken, verbouwd of uitgebreid, en aangevuld met nieuwe infrastructuur. Een centrale passage vloeit over in een open landschapspark en schakelt de verschillende gebouwen, speel- en sportterreinen tot één coherent geheel.

Het bestaande jeugdcentrum wordt gesloopt en de bestaande sporthal ondergaat een metamorfose. We breken een deel van de sporthal af, verlengen de bestaande sportzaal met 4 meter tot een zaal van 46.2 op 30 meter, en verbouwen het volume met spelersgang, kleedkamers en berging. Daarnaast breiden we uit langs de twee kopse zijden met infrastructuur voor de sportdienst (noordoosten) en een jeugdcentrum (zuidwesten). De sportdienst en het jeugdcentrum hebben elk een eigen inkom en zijn met elkaar verbonden via de spelersgang op het gelijkvloers en de verdieping.

De nieuwe infrastructuur voor de sportdienst omvat een overdekte inkom met balie, cafetaria met keuken, berging, sanitair, turnunit (600m², vrije hoogte 10m) en gevechtsportenzaal (466m², vrije hoogte 4,10m). Grote glaspartijen zorgen voor daglicht in de cafetaria. De luifel doet dienst als zonnewering én overdekt terras.

Het nieuwe jeugdcentrum beschikt op het gelijkvloers over een inkomzone met infobalie jeugddienst, sanitair, keuken, vergaderzaal en berging. De polyvalente zaal van 300 m² kan opgedeeld worden dankzij een mobiele wand. Op de verdieping herhalen we de polyvalente zaal. Het knutsellokaal en jeugdhuis zijn voorzien van grote glasvlakken en een eigen overdekt terras.

Ook het bestaande voetbalgebouw en de tenniskantine worden gesloopt. Een nieuw voetbal- en tennisgebouw bevat accommodatie en cafetaria voor de voetbal en de tennis. We integreren hierin de overdekte voetbaltribune. Het gelijkvloers omvat kleedkamers en bergruimte. De verdieping bevat de 2 cafetaria. Deze zijn onderling verbonden, zodat een flexibel gebruik mogelijk is, en geven uit op de tribune en terrassen.

Ook de buitenruimte wordt onder handen genomen. Vanuit de centrale parking en de verschillende fietsenstallingen zijn alle gebouwen vlot bereikbaar. We voorzien een extra tennisveld en verplaatsen de speelterreinen. Centraal op de site komt een speelterrein voor jonge kinderen en de rechterflank van de site wordt ingericht in met speelterreinen, skatepark en open landschapspark. De centrale passage en het groene karakter van de site zijn een grote troef.

De combinatie van sporthal en jeugdcentrum in één gebouw leidt tot een aaneenschakeling van grote volumes. Het vlakkenspel op de hoeken breekt de massiviteit van de hal en zorgt voor een interessante dynamiek. Grote glaspartijen en luifels maken de toegangen van ver zichtbaar. Translucente polycarbonaatplaten zorgen voor natuurlijk daglicht in de turnunit.

We kiezen resoluut voor duurzame materialen. De sokkel van de sporthal met het jeugdcentrum wordt uitgevoerd in vandaalbestendige betonpanelen. Om de dynamiek te versterken, lopen deze panelen op enkele plaatsen door op de verdieping. Boven de sokkel gebruiken we een mix van lichtgrijze staalplaten, witte en grijze sandwich-panelen, en translucente polycarbonaatplaten. Hetzelfde materiaalgebruik wordt doorgetrokken in het voetbalgebouw.

Het project wordt gerealiseerd onder de vorm van een Design- & Build formule (realisatie door Pellikaanbouw). Dankzij een gefaseerde uitvoering, volgens een financieel haalbaar spreidingsplan, beperken we de overlast voor de sportclubs en jeugdwerking. Het einde van de werken is voorzien in 2023.

  • Termijn: UITVOERING 2018 – 2023 /gefaseerd
  • Opdrachtgever: Gemeentebestuur Hoeilaart
  • Kostprijs: € 9 200 000 euro
  • Adres: Koldamstraat 9 - 1560 Hoeilaart