Sporthal A.J. Braillard – Ruisbroek

← Terug naar Projecten

Sporthal A.J. Braillard betreft de nieuwbouw van een sporthal met een grote sportzaal, petanquezaal en omnisportzaal in Ruisbroek.

Een functionele sporthal creëren, binnen de contouren van de afgebrande sporthal, tegen de bestaande sportzaal, en met een gewijzigd programma, was een uitdaging waar wij voor tekenden. De bestaande fundering vormt de belangrijkste randvoorwaarde en is bepalend voor de indeling en contouren van de nieuwe sporthal.

De inkompartij, met grote glazen schuifdeuren en een opvallende luifel, verwelkomt bezoekers op de site. Functionaliteit en een logische, leesbare circulatie staan centraal. Het regielokaal grenst aan de inkom en heeft daarnaast ook zicht op de sportzaal en de spelersgang. Vanuit de inkomhal splitsen de bezoekersstromen: bezoekers begeven zich naar de sporthal met tribune of naar de cafetaria op de verdieping. Sporters gaan naar de spelersgang met kleedkamers en sanitair. De spelersgang is verbonden met de grote sporthal, de omni-sportzaal, de petanquezaal en de bestaande sportzaal. Lichtkoepels zorgen voor natuurlijk daglicht. De kleedkamers van de buitentennis kunnen autonoom functioneren dankzij een secundaire toegang. Op de verdieping bevindt zich de cafetaria met terras. Van hieruit hebben bezoekers zicht op de grote sporthal en de tennisvelden in openlucht. De cafetaria kan autonoom werken met behulp van een buitentrap.

De sporthal bestaat uit 3 hoofdvolumes: Een hoog volume met de grote sportzaal, een dubbel-hoog betonnen volume met onder andere de inkom en cafetaria, en een lage sokkel met bijbehorende accommodatie. De twee lage volumes omringen het hoge volume van de sportzaal zodat het geheel minder massief oogt.

De materiaalkeuze is doordacht: sobere bardageplaten voor de sportzaal, grijze betonpanelen voor het inkomvolume en rode baksteen voor de lagere volumes. Deze materialen zijn vandalismebestendig. De luifel, afgewerkt met een beplating met houtmotief in een warme tint, geeft de inkompartij extra cachet. Het resultaat is een sobere, maar stijlvolle architectuur die zich in de omgeving integreert.

Het project kwam tot stand onder de vorm van een Design- & Build formule (realisatie door Pellikaanbouw).

  • Termijn: UITVOERING 2011-2012
  • Opdrachtgever: Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw
  • Kostprijs: € 2 303 835
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Wandelingstraat 54, 1601 Ruisbroek