Sporthal Balsakker – Lille

← Terug naar Projecten

De bestaande sporthal Balsakker in Lille wordt uitgebreid met een nieuwe hal. Deze omvat een grote sportzaal, kleedkamers, polyvalente zaal, danszaal, bergingen, kantoorfuncties, cafetaria met terras en bijbehorende accommodatie.

We positioneren de nieuwe sporthal aan de westzijde van de bestaande hal, met de nieuwe inkom centraal tussen beiden. Het stapelen van functies is een logisch gevolg van de beperkte beschikbare bouwoppervlakte. Hierdoor beperken we de oppervlakte aan circulatie en vergroten we de compactheid, wat de duurzaamheid en het energieverbruik van het gebouw bevordert.

Onder de luifel verzamelen klassen voor ze binnengaan en stallen bezoekers hun fiets. De luifel is een sprekend architecturaal element en leidt bezoekers naar de nieuwe inkomhal.

Een functioneel plan zorgt voor een optimale werking van het sportcomplex. De inkomhal met onthaalbalie en regielokaal is het kloppend hart van de hal. De baliemedewerker heeft zicht op de inkom, trap en lift, de twee sportersgangen en beide sportzalen. Vanuit de inkom is het volledige sportcomplex bereikbaar en vindt iedereen vlot zijn weg. Bezoekers gaan rechtstreeks naar één van de sportzalen en nemen er plaats op de uitschuifbare tribune, of nemen de trap of de lift naar de vaste tribune en de cafetaria op de verdieping. Sporters passeren eerst één van beide sportersgangen met kleedkamer en sanitair.

De nieuwe sportzaal heeft een oppervlakte van 32 op 28 meter en een vrije hoogte van 11 meter. De structuur bestaat uit betonnen kolommen en houten gelamelleerde liggers. Het elektrisch bedienbaar scheidingsgordijn verdeelt de zaal in twee. Rond de sportzaal zijn alle functies op een logische en functionele manier geschakeld. Dankzij enkele buitendeuren kunnen de sportersgangen ook afzonderlijk van de sporthal gebruikt worden. In het verlengde van de nieuwe spelersgang is verdere uitbreiding mogelijk.

De verdieping omvat de cafetaria, danszaal, en een vaste tribune met capaciteit voor 200 personen. De cafetaria biedt zicht op beide sportzalen. Bezoekers genieten van de zon op het zuidelijke terras met uitzicht op het voetbalveld. Het terras is eveneens bereikbaar via een buitentrap zodat de cafetaria autonoom kan werken.

  • Termijn: UITVOERING september 2016 - juli 2017
  • Opdrachtgever: AGB Lille (Autonoom GemeenteBedrijf Lille)
  • Kostprijs: € 2 631 059
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Balsakker 46A – 2275 Lille