Sporthal KAD – Denderleeuw

← Terug naar Projecten

Koninklijk Atheneum Denderleeuw krijgt er een nieuwe sporthal bij. Het centrale plein met zebrapad van licht- en donkergrijze klinkers verbindt de school met de sporthal.

We benutten de smalle en langwerpige vorm van het terrein, en positioneren accommodatie en berging op de kopse zijden van de sporthal. Door het hoge volume van de sporthal te combineren met een lage betonnen plint oogt het geheel minder zwaar.

De luifel is een sprekend architecturaal element en maakt de inkom van ver zichtbaar. Het is de ideale verzamelplaats voor klassen. Transparante panelen in de bovenzijde van de noordgevel zorgen voor diffuus licht in de hal. De opengewerkte gevel draagt bij tot de frisse uitstraling van de hal en zorgt voor een lichte en aangename ruimte zonder verblinding.

We creëren een sobere en stijlvolle architectuur met materialen in hun ‘eigenlijke’ verschijning. Beton mag beton zijn, metaal metaal. De betonnen sokkel is bestand tegen vandalisme. Het hogere volume van de sporthal is afgewerkt met geprofileerde staalplaten die het licht reflecteren naargelang weer en omgeving. Hierdoor gaat het gebouw op in de omgeving en komt het volume ‘lichter’ over. Het dak van de accommodaties is een extensief groendak.

Het plan is functioneel en compact. Vanuit de inkom gaan sporters naar de sportersgang met kleedkamers en sanitair. De sportersgang is een uitloper van de sportzaal. Hier kan publiek toekijken of kunnen klassen verzamelen voor het sporten. Het lerarenlokaal heeft zicht op de sportzaal, de inkom, de spelersgang, de kleedkamers en het sanitair. Muurschilderingen en symbolen op de deuren maken de achterliggende functies duidelijk.

De sporthal heeft een vrije hoogte van 7.10 meter en is opgebouwd uit betonnen kolommen en houten gelamelleerde liggers. Het scheidingsnet verdeelt de zaal in twee.

De sportberging bevindt zich op de kopse zijde tegenover de accommodaties. De ruimte, met een diepte van ca. 4 meter en een vrije hoogte van 3 meter, biedt voldoende plaats voor de opslag van een mobiele tribune. Ook de toestellen voor buitengebruik kunnen gemakkelijk verplaatst worden via de naastliggende buitendeuren.

Het project kwam tot stand onder de vorm van een Design- & Build formule (realisatie door Pellikaanbouw).

  • Termijn: UITVOERING januari – augustus 2016
  • Opdrachtgever: GO!-onderwijs Vlaanderen
  • Kostprijs: € 990 257
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Kouterbaan 36 – 9470 Denderleeuw