Sporthal Meulenbroek – Hamme

← Terug naar Projecten

Het project van de Sporthal in Hamme omvat de uitbreiding van de bestaande sporthal Meulenbroek met een nieuwe hal en bijhorende accommodatie.

Door de uitbreiding tussen de bestaande sporthal en de schaatsvijver te plaatsen, is de visuele impact op de site minimaal. Het plan is functioneel en leesbaar. De nieuwe inkom met onthaalbalie ligt tussen beide hallen. Vanuit de inkom gaan bezoekers naar de spelersgangen, de sportzalen of de cafetaria. De multifunctionele hal heeft een oppervlakte van 42 op 38 meter en een vrije hoogte van 7 meter. Hierrond zijn alle functies op een logische en functionele manier geschakeld. Op de verdieping ligt de cafetaria met zicht op de bestaande en nieuwe sporthal. Bezoekers genieten van de zon op het zuidelijke terras met uitzicht op de petanque banen en een speeltuintje.

De hal is een plaats voor ontmoeting, voor sport en spel. Jong en oud passeren elkaar in de brede en lichte gangen, komen samen in de polyvalente sportzaal en ontmoeten elkaar in de cafetaria.

Het uitgangspunt van dit ontwerp is met een beperkt budget een sober, degelijk en esthetisch aantrekkelijk gebouw construeren. Naast een begrensde investeringskost bekomen we eveneens een lage exploitatiekost dankzij onder meer een efficiënt gebruik van duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen en technieken. Doordat de nieuwbouw aansluit achter de bestaande sporthal, bleef de werking van de bestaande infrastructuur gewaarborgd tijdens de uitvoeringsfase.

Dankzij de combinatie van een lage sokkel en een hoger volume van de sportzaal in het centrum, is de visuele impact op de omgeving minimaal. De betonnen sokkel is vandaalbestendig en vereist quasi geen onderhoud. Het hoge volume is afgewerkt met stalen gevelbeplating in een lichtgrijze kleur. Deze platen reflecteren het buitenlicht naargelang weer en omgeving waardoor het volume ‘lichter’ oogt. De nieuwe inkom wordt benadrukt dankzij de dubbele hoogte en de keuze voor hout. Deze eyecatcher verrijkt het zuivere volume- en lijnenspel van de architectuur.

  • Termijn: UITVOERING januari - december 2016
  • Opdrachtgever: Hamse Investeringsmaatschappij (HIM)
  • Kostprijs: € 2 236 941 euro
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Kaaiplein 32 - 3220 Hamme