Sportpark Hemelrijk – Essen

← Terug naar Projecten

Het project betreft de nieuwbouw van een tennishal en polyvalente zaal met bijbehorende accommodatie, de buitenaanleg van 7 tennisvelden, en de uitbreiding van de bestaande parking en weginfrastructuur.

De uitgangspunten zijn een optimale werking van de verschillende sportterreinen en het behoud van het parkkarakter. Open plekken op het terrein zorgen voor een maximaal behoud van groen. De sporthal wordt ingeplant langs de kop van de 4 nieuwe tennisvelden.

De sporthal omvat een grote sportzaal (42,5m x 32m) en een polyvalente zaal (120 m²). Het regielokaal heeft zicht op de inkom, de sportzalen en de sportgangen. Dankzij een logische organisatie vinden bezoekers vlot hun weg. Vooraan liggen 2 vleugels met kleedkamers en sportbergingen. De kleedkamers van de buitensporten kunnen autonoom functioneren met behulp van twee secundaire toegangen. Tot slot beschikt de gelijkvloers verdieping over een praktijkruimte voor een kinesist. Op de verdieping ligt de cafetaria met aansluitend terras. De cafetaria heeft zicht op de grote sportzaal en de tennisvelden aan de voorzijde van de sporthal. De tweede verdieping omvat de conciërgewoning met private buitenruimte.

De sporthal bestaat uit 3 hoofdvolumes: de grote sporthal, een centrale hoge balk en een laag balkvolume. De grote massa van de grote sporthal wordt ‘verborgen’ achter het lagere balk-volume van de kleedkamers. De inkompartij wordt geaccentueerd door de dubbele hoogte.

We kiezen sobere bardageplaten voor de grote volumes en antraciet grijze baksteen voor het lage balk-volume. De rode baksteen van het inkomvolume trekt de aandacht en is vandalismebestendig. De houten gevelbekleding geeft de cafetaria extra cachet. Het resultaat is een hedendaags en duurzaam gebouw dat zich in de omgeving integreert.

Het project kwam tot stand onder de vorm van een Design- & Build formule (realisatie door Pellikaanbouw).

  • Termijn: UITVOERING 2010-2012
  • Opdrachtgever: AGB Essen
  • Kostprijs: € 3 530 935
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Moerkantsebaan, 2910 Essen