Turnhal ’t Spui Lier

← Terug naar Projecten

De uitbreiding van de sporthal biedt ruimte voor een turnhal (22×36 m), met een vrije hoogte van 7,6 meter met open berging, een polyvalente zaal, inkomzone met foyer en 2 danszalen op de verdieping.

De luifel aan de inkom vormt een verbinden element tussen de bestaande sporthal en de uitbreiding en doet tevens dienst als fietsenstalling. Zo krijgt het gebouw een heldere toegang.

De danszalen liggen op de verdieping boven de polyvalente zaal aan de voorzijde van het gebouw.

Als toegangszone tot de nieuwe uitbreiding wordt de gang grenzend aan de patio doorgetrokken waardoor een foyer ontstaat.

De foyer vormt een architecturaal aantrekkelijke doorgangsruimte dankzij de vide, het daklicht en het grote raam in de voorgevel.

 

GYMZAAL

Voor de inrichting van de gymzaal heeft Eurogym een plan opgemaakt waarbij de gevraagde turntoestellen optimaal gepositioneerd worden.

De open berging sluit in de langsrichting aan op de gymzaal waardoor ze optimaal kan benut worden.

De inrichting van de gymzaal wordt sober gehouden waardoor het accent ligt op de turntoestellen. Houten gelamelleerde liggers vormen een warm accent in de verder lichte zaal.

In de langsgevel zorgt een lichtstraat in polycarbonaat voor een diffuse daglichttoetreding waardoor een constante, natuurlijke lichtinval verkregen wordt.

 

POLYVALENTE ZAAL

Aansluitend op de open berging ligt de polyvalente zaal. Deze is vlot toegankelijk vanuit de foyer en via een dubbele deur is er een rechtstreekse interactie met de gymzaal.

De polyvalente zaal vormt een aangename ruimte dankzij een groot raam dat zicht geeft op de buitenterreinen.

 

DANSZALEN

Op de verdieping liggen de twee danszalen. Tussen beiden danszalen is er een akoestische scheidingswand die volledig te openen is zodat de zalen met elkaar worden verbonden.

 

De danszalen krijgen een bijzondere dakvorm bestaande uit een sheddak met dakramen in polycarbonaat gericht op het noorden. Hierdoor krijgen de danszalen een speels karakter.

Het ritme van het zaagtandprofiel zet de ruimte in beweging en zorgt mede dankzij de lichtstraten voor een aangenaam daglicht. De ruimtes worden verder neutraal gehouden met als accent de dansvinyl.

 

In de langsgevel is er een groot raam voorzien dat uitgeeft op de vesten. Dit raam wordt als een nis uitgewerkt. Doordat het onderaan op zithoogte komt is het de ideale plek om even uit te rusten.

De spiegelwand loopt over beide danszalen door. Hierdoor zullen de zalen visueel vergroten wat de unieke ruimtebeleving nog meer versterkt.

 

MATERIAALKEUZE

We kiezen resoluut voor duurzame materialen. Voor de keuze van de gevelmaterialen houden we rekening met de zones waar het publiek veelvuldig passeert. Hier worden duurzame en harde materialen toegepast.

De voorbouw bestaat uit een rood bakstenen volume, gekenmerkt door zijn sculpturale

dakvorm en wit aluminium accenten. De luifel, het raam van de danszaal en de signalisatie worden in een witte kleur uitgewerkt.

Het grote raam van de danszaal maakt dat de hoek, die vanaf de vesten het meest zichtbaar

is, ook leest als een voorkant.

 

De zijgevel wordt gefragmenteerd door een onderscheid te maken tussen de voorbouw

en de achterbouw. Hierdoor oogt ze minder lang. De achterbouw wordt bekleed met donkere

bardageplaten met verticale profilering. Hierdoor zal de achterbouw het meeste opgaan in het omliggende landschap. Een strook in polycarbonaat zorgt voor diffuus daglicht in de gymzaal.

In het interieur worden duurzame materialen gebruikt die dadelijk als afwerking dienen, zoals

betonmetselwerk, hout en beton.

Vanaf de eerste krijtlijnen wordt er precies nagedacht over hoe het gebouw technisch en structureel wordt opgebouwd om zo de afwerking zuiver en onderhoudsvriendelijk te houden.

  • Termijn: Uitvoering 2018-2019
  • Opdrachtgever: Stadsbestuur Lier
  • Kostprijs: 1.497.000
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Louis Zimmersite Lier