Turnhal ’t Spui Lier

← Terug naar Projecten

Voor de realisatie van de turnhal T’Spui sloegen Architectengroep A4, Van Besien Van Noten Architecten en bouwbedrijf D’Hulst de handen in elkaar onder de vorm van de Design and build formule.

De uitbreiding van de sporthal omvat een turnhal (22×36 meter, vrije hoogte 7.6 meter) met een open berging, een polyvalente zaal, inkomzone met foyer en 2 danszalen op de verdieping.

Het volume bestaat uit een blok met twee bouwlagen en een dubbel hoge loods. Het sheddak verwijst naar de dakvorm van de werkhuizen. Herkenbare materialen zorgen voor een harmonieus gevelbeeld.

De luifel aan de inkom vormt de schakel tussen de bestaande sporthal en de uitbreiding, en doet tevens dienst als fietsenstalling. Zo krijgt het gebouw een heldere toegang.

De gang grenzend aan de patio loopt door tot in de nieuwe foyer. Dit is een aangename ruimte met een vide, daklicht en groot raam in de voorgevel.

De inrichting van de gymzaal is sober en de nadruk ligt op de turntoestellen. Houten gelamelleerde liggers vormen een warm accent in de lichte zaal. De open berging grenst aan de langse zijde van de zaal zodat deze optimaal benut kan worden. In de langse gevel zorgt een lichtstraat in polycarbonaat voor een diffuse daglichttoetreding zodat sporters zonder verblinding kunnen sporten.

De open berging grenst ook aan de polyvalente zaal. Dankzij een dubbele deur staat deze rechtstreeks in interactie met de gymzaal. De polyvalente zaal is eveneens bereikbaar vanuit de foyer. Een groot raam biedt zicht op de buitenterreinen.

De verdieping omvat de twee danszalen. De akoestische scheidingswand tussen beiden kan geopend worden om de zalen met elkaar te verbinden. Het zaagtand-profiel van het sheddak zorgt voor een interessant ritme en geeft de danszalen een speels karakter. De dakramen in polycarbonaat zijn noordelijk georiënteerd en zorgen voor natuurlijk daglicht. De inrichting van de zalen is neutraal met de dansvinyl als accent. Het grote raam in de langse gevel is uitgewerkt als een nis die kan dienen als zitbank. Dankzij de spiegelwand worden de danszalen visueel vergroot. De ruimtebeleving is uniek.

We kiezen resoluut voor duurzame materialen. Waar veel publiek passeert, worden duurzame en harde gevelmaterialen toegepast. De voorbouw met sculpturale dakvorm wordt uitgevoerd in een rode baksteen met accenten in wit aluminium. De luifel, het raam van de danszaal en de signalisatie krijgen een witte kleur.

De zijgevel maakt deel uit van het stadsgezicht aan de vesten en vormt het uitgangsbord voor toevallige passanten. Hier zorgt het grote raam van de danszaal zorgt voor een aantrekkelijk gevelbeeld. Dankzij het onderscheid tussen de voorbouw en de achterbouw wordt de zijgevel gefragmenteerd. Door de donkere bardageplaten met verticale profilering gaat de achterbouw maximaal op in het omliggende landschap. Een strook in polycarbonaat brengt diffuus daglicht in de gymzaal.

In het interieur worden duurzame materialen gebruikt die dadelijk als afwerking dienen, zoals betonmetselwerk, hout en beton. Vanaf de startfase beschouwen we de technische en structurele opbouw van het gebouw om tot een zuivere en onderhoudsvriendelijke afwerking te komen.

  • Termijn: Uitvoering 2018-2019
  • Opdrachtgever: Stadsbestuur Lier
  • Kostprijs: 1.497.000
  • Filed under: Sportinfrastructuur, Wedstrijden
  • Adres: Louis Zimmersite Lier