Vlabo Landen: passiefwoonwijk

← Terug naar Projecten

Het ontwerp gaat uit van compacte eengezinswoningen die de passiefstandaard halen, doordacht ingeplant op de smalle site zodat de ontwikkeling van een kwalitatief masterplan in de 2de fase mogelijk is. Op de projectzone zelf wordt er zo gewerkt dat de zichten naar de weidse landschappen behouden blijven, door de woningen met hun langste zijde dwars op de ontsluitingsweg te plaatsen. Bijkomend voordeel hierdoor is dat de oriëntatie van de leefruimte  op het zuiden komt, waardoor de woningen kunnen genieten van mooie lichtinval en  gecontroleerde zonnewinsten.

Het lange smalle perceel wordt optimaal  gebruikt met aandacht voor de publieke zones zodat de compacte woningen in  een kwalitatieve woonomgeving ingeplant worden.

De gemeenschappelijke groenzones met een klein speelpleintje en fruitbomen op maat van het terrein kunnen later gekoppeld worden aan de groenzones voorzien in het masterplan, zodat het huidige ontwerp niet alleen verbonden wordt via ontsluitingswegen, maar ook via het groengebied dat ervoor zorgt dat de nieuwe wijk een groene ademruimte heeft.

 

De verhardingen op het terrein zijn tot een minimum beperkt: enkel de bestrating en de toegang naar de woning zijn verhard, enerzijds om tegemoet te komen aan het Beeldkwaliteitsplan, en anderzijds aan het Hemelwaterdecreet.

Evenwicht werd  gezocht tussen de vraag voor een groot aantal woningen en feestzaal op een klein perceel, en de privacy tussen de woningen onderling en de reeds bestaande bebouwing. Daarom hebben we centraal op het terrein de ontsluiting gelegd, waar de woningen direct aan grenzen. Zo blijven afstanden tot de perceelsgrenzen maximaal.

In dit project is geopteerd  voor 10 halfopen of open grondgebonden eengezinswoningen, omdat een dorp geen grootschalig appartementencomplex vraagt. De mensen die kiezen om in Walshoutem te wonen, willen ook kunnen genieten van al het groen, daarom heeft elk huis een kleine zuid-west of zuid-oost georiënteerde privétuin, en kan iedereen gebruik maken van de gemeenschappelijke voorzieningen in het gemeenschapscentrum (bvb. Voor het geven van feestjes, fietsenberging, barbecuezone,…) en groengebied.

Alle woningen hebben 3 slaapkamers en beantwoorden aan de passiefstandaard, maar door het compacte karakter blijven ze toch ook budgetvriendelijk. Hierdoor is het mogelijk een sociale mix aan bewoners aan te trekken.

De huizen worden opgetrokken in duurzame materialen: FSC hout voor gevel , buitenschrijnwerk en zonweringen, bakstenen voor de zijgevels.  De combinatie van hout en baksteen geeft een sobere maar warme uitstraling aan de woningen.

Doordat de constructie van muur tot muur draagt, kan de inrichting van de woningen  vrij gekozen worden. In dit voorstel zitten een aantal varianten, waar door een verschillende plaatsing van de trap een andere inrichting bekomen wordt. Zo kan het gelijkvloers een klassieke indeling hebben, of eerder naar een loft neigen.  Waar sommige slaapkamers een hoogslaper hebben, zijn bij  andere nissen gemaakt om een grote kast te plaatsen. Overal is een badkamer met inloopdouche voorzien en mogelijk een apart toilet, en een technische ruimte om de installatie voor ventilatie en verwarming te kunnen voorzien.

winnend wedstrijdontwerp in samenwerking met 23scalini, Torino, Italië ( www.23scalini.it)

 

  • Termijn: toewijzing opdracht: mei 2014
  • Opdrachtgever: Gemeente Landen
  • Filed under: Residentieel
  • Adres: Walshoutemstraat , Walshoutem