WZC De Wijtshage Rumst

← Terug naar Projecten

Op de plaats van het voormalige RVT realiseren we een vervangingsnieuwbouw in 2 fases. Het nieuwe programma omvat 140 kamers met alle nodige gemeenschappelijke lokalen. Dankzij een doordacht en compact ontwerp realiseren we dit grotere programma op ongeveer dezelfde footprint. Tijdens de eerste fase blijft het bestaande rusthuis, dat deels wordt afgebroken, volledig functioneren.

Het ontwerp schikt zich binnen de strikte grenzen van het terrein en benut de troeven van de site. Door te bouwen op dezelfde plaats als het bestaande rusthuis, blijft de open ruimte maximaal behouden. Het groene karakter van de streek komt terug in de grote binnentuinen en de aansluiting met het bestaande groene binnengebied. Het nieuwe woonzorgcentrum grenst aan de recent gebouwde assistentiewoningen zodat diensten gedeeld kunnen worden.

De uitgangspunten voor het ontwerp van de leefruimten zijn een goede lichtinval, een correct ruimtegebruik, en een ruimtegevoel dat herinnert aan de thuissituatie. Zo geven de korte gangen uit op ruime leefruimtes en vlot toegankelijke buitenruimtes. We zetten in op huiselijkheid, eenvoud én een vlotte werking van de afdeling.

Op vraag van de bouwheer hebben alle kamers dezelfde oppervlakte en layout. De ruime kamers van 27m² kunnen flexibel ingericht worden naargelang de noden van de bewoner. De kamer en het privé sanitair zijn integraal toegankelijkheid.

De mobiele wand van de badkamer biedt de nodige privacy bij het badgebeuren. Dankzij de opstelling van het bed naast de schuifdeur kunnen bewoners ’s nachts zelfstandig het toilet gebruiken. Dit bevordert de zelfredzaamheid van de bewoner en zorgt voor een groter gevoel van welbehagen.

In de kamer is voldoende ruimte beschikbaar voor grote kasten en eigen meubilair. Ook in de badkamer kunnen extra rekjes en gesloten kastjes voorzien worden. Bewoners en personeel kunnen probleemloos met een rolstoel of tilhulp manoeuvreren.

De kamer is, naast de gemeenschappelijke leefruimte, de belangrijkste verblijfsplek. Zich hier thuisvoelen is dus erg belangrijk. Aangename lichten en zichten dragen hiertoe bij. De raamverdeling met stijlen zorgt voor een aangenaam uitzicht én een geborgen gevoel. De vensterbank bevindt zich op zithoogte en kan dienen als zitbank voor bezoek. Het raamkader en de vensterbank worden uitgevoerd in hout en geven het gebouw een warm karakter.

  • Termijn: december 2014- ...
  • Opdrachtgever: vzw De Wijtshage
  • Kostprijs: €14.859.000
  • Filed under: Residentieel, Zorgsector
  • Adres: 'sHerenbaan 170 2840 Rumst