WZC De Wijtshage Rumst

← Terug naar Projecten

Op de site staat op dit moment een RVT dat niet meer aan de normeringen voldoet, waardoor er een structurele onderbezetting ontstaan is. De bedoeling is om op hetzelfde terrein, in 2 fases, een vervangingsnieuwbouw voor 124 kamers en 7 zorgwoningen met alle nodige gemeenschappelijke lokalen op te trekken. Tijdens de eerste fase moet het bestaande rusthuis, dat deels wordt afgebroken, volledig blijven functioneren.

Het totaalontwerp plooit zich naar de strikte grenzen van het terrein, en maakt optimaal gebruik van de troeven. Zichten op groen weefsel op en rond het terrein, door het creëren van grote binnentuinen en door het aansluiten bij het bestaande groene binnengebied, zorgen dat de campus het groene karakter van de streek behoudt. Door te bouwen op dezelfde plaats als het bestaande rusthuis, wordt het terrein niet overbelast. Het nieuwe woonzorgcentrum sluit fysiek aan bij de pasgebouwde assistentiewoningen, waardoor de geleverde diensten ook voor deze woningen ter beschikking staan.

Het ontwerp vertrekt vanuit het idee dat de leefgroepen op die manier gestructureerd worden dat door de juiste lichtinval, het correcte ruimtegebruik en -gevoel de thuissituatie zoveel mogelijk nagebootst wordt. Korte gangen die uitgeven op ruime leefruimtes en vlot toegankelijke buitenruimtes dragen hiertoe bij. We zetten in op huiselijkheid  maar met oog voor eenvoud  en vlotte werking van de afdeling.

TYPEKAMER

Alle kamers in het woonzorgcentrum hebben, op vraag van de bouwheer, dezelfde oppervlakte en layout. De keuze voor ruime kamers van 27m², kunnen op een flexibele manier ingericht worden al naargelang de noden van de bewoner. Ook in het privégedeelte van het woonzorgcentrum wordt geopteerd voor integrale toegankelijkheid, zowel in de kamer als in het privé sanitair.

De mobiele wand van de badkamer zorgt voor de nodige privacy bij het badgebeuren, het bed wordt naast de schuifdeur opgesteld zodat de bewoner ’s nachts zelfstandig naar het toilet kan. Dit bevordert de zelfredzaamheid van de bewoner , wat ook resulteert in een groter gevoel van welbehagen.

Er is voldoende ruimte voorzien voor grote kasten en eigen meubilair. Ook in de badkamer kunnen extra rekjes en gesloten kastjes voorzien worden. In de hele kamer is er voldoende manoeuvreerruimte om met rolstoel of tilhulp in de kamer te kunnen bewegen.

De kamer is naast de gemeenschappelijke leefruimte de belangrijkste verblijfsplek van een bewoner. Zich thuis voelen in deze ruimte is dus erg belangrijk. Aangenaam licht en zicht draagt hiertoe bij. De vormgeving van het raam kreeg daarom veel aandacht. Esthetisch doet de verdeling van de stijlen denken aan een schilderij. Dit is een verwijzing naar de mooie objecten die bewoners eventueel moeten achterlaten. Door de geïntegreerde planken  kunnen ze alvast enkele foto’s, boeken of persoonlijke spullen tentoonstellen. De verdeling zorgt er voor dat het grote raam niet aanvoelt als een etalage, maar dat de bewoner het privilege krijgt naar buiten te kijken zonder zelf te kijk te staan. De hoogte van de vensterbank is strategisch bepaald: ze kan het dienen als zitplaats voor bezoek. Zo zijn er geen extra stoelen nodig die de doorgang zouden kunnen belemmeren. Het raamkader, de vensterbank en de planken worden uitgevoerd in hout. Dit verleent het geheel een warm karakter en een grote samenhang.

  • Termijn: december 2014- ...
  • Opdrachtgever: vzw De Wijtshage
  • Kostprijs: €14.859.000
  • Filed under: Residentieel, Zorgsector
  • Adres: 'sHerenbaan 170 2840 Rumst