GO! Leefschool Eureka
Nieuwbouw en omgevingsaanleg van een basisschool in Wetteren voor GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het gebouw zal tot stand komen onder de vorm van een design and build formule, in samenwerking met dmvA, Studie 10 (ingenieur stabiliteit en technieken), Buitenruimte (omgevingsaanleg) en Pellikaan bouwbedrijf (realisatie).
De GO! Leefschool Eureka in Wetteren tracht zicht te ontplooien als een opmerkelijk architecturale structuur dat verder reikt dan de conventionele opvatting van een schoolgebouw. Het is geen louter functionele entiteit; het is een doordacht en levendig ontwerp dat beoogt een harmonieuze en duurzame relatie te creëren tussen het nieuwe schoolgebouw en zijn omliggende natuurlijke omgeving. Deze visie rust op drie essentiële pijlers: architecturale integratie, functionele bruikbaarheid en duurzaamheid.
Dit vertaalt zich naar een architectonisch ontwerp dat empathie uitstraalt, waarbij er specifieke aandacht is voor de behoeften van het schoolteam en een zorgvuldige afstemming op de lokale context. Het streven naar een warm en leesbaar gebouw wordt ondersteund door de analyse van schaal, materialiteit en ruimtelijkheid van het omliggende gemeentelijke weefsel. Het besluit om een compact gebouw met twee bouwlagen te realiseren, waarbij maar liefst 80% van de huidige footprint behouden blijft als open ruimte, getuigt van een diepgaande verbondenheid met duurzaamheid. Het resultaat is niet alleen een functioneel gebouw, maar een visueel en esthetisch aantrekkelijk onderdeel van de gemeenschap.
De leefschool benadrukt open communicatie en samenwerking als essentiële waarden. Het participatieve proces, waarbij het team actief luistert naar opmerkingen, bezorgdheden en ambities van alle betrokkenen, strekt zich uit tot het ontwerpen van de verschillende ruimtes binnen het gebouw. Het doel is niet alleen om functionele ruimtes te creëren, maar om een flexibele en circulaire leeromgeving te realiseren.
De indeling van de school weerspiegelt de visie op een gemeenschap waar geleefd en geleerd wordt, met betrokkenheid van ouders. De architectuur fungeert als een katalysator voor saamhorigheid en ontmoetingen. Dit wordt ondersteund door een streven naar flexibel gebruik van ruimtes en een circulaire benadering. De klassen, administratieve cluster, keuken en sportzaal zijn niet slechts afzonderlijke entiteiten, maar doordachte ruimtes die natuurlijk daglicht, flexibiliteit en verbinding met buitenruimtes integreren.
Duurzaamheid vormt de rode draad die door het hele project geweven is. Het gaat verder dan alleen de keuze voor duurzame materialen; het omvat een holistische benadering van duurzaamheid en circulariteit. Het betrekken van alle gebruikers in het participatieve proces zorgt voor een breed gedragen bewustzijn van duurzaamheid, wat zich vertaalt in het dagelijkse gebruik van het gebouw.
Het landschapsontwerp, met specifieke aandacht voor groenweefsel, draagt niet alleen bij aan de visuele aantrekkingskracht van de school, maar ook aan duurzaam groenbeheer. Het ‘zelfredzaam principe’ in het groenbeheer minimaliseert onderhoud en stimuleert natuurlijke groei. Deze benadering van duurzaamheid gaat verder dan de fysieke constructie en beïnvloedt het gedrag en de houding van de gemeenschap ten opzichte van hun leefomgeving.
Project in uitvoering, oplevering voorzien in 2026.
GO! Leefschool Heyerdahl
Nieuwbouw van een leefschool, kleuter en lager onderwijs, te Sint-Niklaas, in samenwerking met dmvA, Studie 10 (stabiliteit en technieken) en Buitenruimte. Het project werd onder de vorm van een design and build gerealiseerd in 2024 voor het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Gemeenschapscentrum Kessel
Vernieuwbouw gemeenschapscentrum Kessel in opdracht van de gemeente Nijlen. Gerealiseerd in 2012.
Githo Nijlen
Nieuwbouw van een administratief schoolgebouw met polyvalente ruimte, burelen en klaslokalen voor secundair onderwijs voor de gemeente Nijlen. Het gebouw heeft een oppervlakte van 1096m², en werd opgeleverd in 2013.